În vremurile actuale, programa școlară nu mai este suficientă pentru a-l pregăti pe viitorul adult pentru o carieră. Și cum educația depășește limitele curriculumului școlar, părinții caută cele mai bune modalități de a-și pregăti copilul pentru provocările din carieră.
O soluție pe care mulți o aleg este să investească în activități extra-curriculare; dacă până acum ceva timp erau văzute drept o risipă de bani și o modalitate de a-i ține pe cei mici ocupați, în 2024 acestea sunt văzute ca o investiție valoroasă în dezvoltarea profesională și personală a copilului.
În principiu, părinții moderni sunt interesați de:
Dezvoltarea abilităților de lider prin activități de scoutism
Scoutismul rămâne una dintre cele mai eficiente și inspiratoare modalități de a modela viitorii lideri. Prin acest sistem, tinerii sunt expuși la experiențe care îi scoate din zona de confort și le cultivă competențele necesare pentru a excela în roluri de conducere, indiferent de domeniul în care aleg să își desfășoare activitatea profesională.
Tinerii sunt încurajați să adopte onestitatea, loialitatea și respectul pentru natură și pentru semenii lor. Spre exemplu, organizarea unui camping, planificarea și execuția unui proiect comunitar sunt fundamentale în scoutism. Prin aceste provocări, tinerii învață să-și gestioneze resursele, să elaboreze planuri detaliate și să ia decizii rapide.
O trăsătură a scoutismului este lucrul în echipă. Copiii și adolescenții sunt grupați în patrule, unde fiecare membru are un rol și responsabilități clar definite. Astfel, tinerii învață importanța colaborării și a sprijinului reciproc pentru atingerea unui obiectiv comun.
Aprofundarea unei limbi străine, în special engleza
Părinții investesc în cursuri de limbi străine pentru copiii lor, astfel încât aceștia să aibă oportunități de studiu și de muncă mai bune. Profesorul Denissa Gabriela Bularda, cu o vastă experiență pedagogică și autor de culegeri de Limba Română și Limba Engleză, susține ă vârsta ideală ca un copil să învețe o limbă străină este de 4-5 ani, perioadă în care creierul absoarbe cel mai ușor informații noi.
Până la vârsta de 9-10 ani, cei mici vor asimila foarte multă informație din dorința de a-și mulțumi profesorii, părinții sau bunicii. După 10 ani, creierul copiilor este suficient de dezvoltat astfel încât încep să aibă o gândire mult mai structurată și mai logică. Și pentru că devin persoane raționale, aceștia au nevoie de reguli și de informație tot mai organizată. Tot în jurul vârstei de 10 ani, copiii încep să învețe, să construiască relații și să socializeze cu persoane de vârsta lor sau cu adulți.
În cazul liceenilor, învățarea unei limbi străine creează sentimentul apartenenței la un grup, dar conturează și modul în care aceștia relaționează și impactul pe care comunicarea îl va avea în viața de adult. Totodată, pregătindu-se de Bacalaureat, ei devin tot mai conștienți de importanța unei certificării unei limbi străine, care face diferența la admiterea de la facultate.
Astfel, pentru părinți, dar mai ales pentru copiii care visează la o viață în afara granițelor țării noastre, Global Learning oferă cursuri de limbă engleză care îi pregătesc de obținerea mult râvnitei diplome de Cambridge.
Așa cum menționam anterior, cursurile de limbă engleză ale Global Learning sunt predate de Denissa Gabriela Bularda, cărei experiență de peste 25 de ani a ajutat generații întregi să își găsească traiectoria în viață prin intermediul limbilor străine pe care le predă.
Activitatea sa de învățare are la bază dezvoltarea gândirii critice și creative, extrem de necesare în conturarea personalității unui viitor adult de succes. Cursurile de engleză cu profesor sunt disponibile în mai multe variante – online și fizic – și au în centrul atenției integrarea cărților audio, a materialelor video interactive, a jocurilor speciale, a unui club de lectură și, nu în cele din urmă, a dezbaterilor.
Dezvoltarea competențelor de programare
Cum avansul tehnologic este neîntrerupt, competențele IT sunt din ce în ce mai solicitate. Părinții care aleg să înscrie copiii în cursuri de programare sau robotică fac o investiție strategică în viitorul lor profesional. Aceste cursuri dezvoltă gândirea logică și capacitatea de a rezolva probleme complexe, abilități valoroase în orice domeniu de activitate. Mai mult, experiența timpurie cu tehnologia poate deschide drumul către cariere inovative în inginerie, dezvoltare software sau cercetare științifică.
Stimularea creativității prin artă
Artele vizuale, muzica, dansul și teatrul sunt medii prin care tinerii pot explora și înțelege diverse culturi și perspective. Studiul artelor nu înseamnă doar să înveți să pictezi un peisaj sau să cânți la un instrument, ci să interpretezi și analizezi lucrările de artă. Tinerii învață să observe detalii subtile, să interpreteze semnificațiile și să critice constructiv.
Crearea unui spectacol de teatru, concert sau expoziție de artă necesită o colaborare strânsă între diferiți actori. Tinerii învață să comunice idei, să împărtășească feedback constructiv și să lucreze împreună pentru a aduce la viață viziunea artistică. Aceste abilități de colaborare și comunicare sunt indispensabile în orice mediu de lucru, unde proiectele în echipă sunt o normă.
Activitățile fizice
Sportul (indiferent dacă vorbim de fotbal, tenis, înot) contribuie la dezvoltarea autodisciplinei și a anduranței fizice și mentale. Prezența regulată la activitățile fizice îi învață pe copii despre cât de importantă este munca în echipă, persistența și stabilirea obiectivelor. Părinții care își încurajează copiii să facă sport îi motivează să ducă un stil de viață sănătos, să-și mențină calmul în situații tensionate și să trateze cu importanță fiecare activitate pe care o întreprind, fie personal, fie profesional.