cine a fost cristofor columb

Cine a fost Cristofor Columb

Originea si primii ani din viata lui Cristofor Columb

Cristofor Columb a fost un navigator si explorator italian, nascut in Genova, in anul 1451. Numele sau in limba italiana este Cristoforo Colombo. El este cunoscut in principal pentru descoperirea continentului american in 1492, desi nu a fost primul european care a ajuns in America de Nord. Inaintea lui, vikingii, in special Leif Erikson, au explorat regiuni din aceasta zona. Insa Columb a fost cel care a deschis calea catre colonizarea europeana pe scara larga a Americii.

Originea lui Cristofor Columb este un subiect de discutie intre istorici. Exista teorii care sugereaza ca ar fi fost de origine catalana sau chiar portugheza, dar majoritatea datelor indica faptul ca s-a nascut in Genova, Italia. Familia sa era modesta; tatal sau, Domenico Colombo, era tesator si avea un mic magazin. Mama sa, Susanna Fontanarossa, provenea dintr-o familie de mici proprietari agricoli.

In copilarie, Columb a primit o educatie limitata, dar si-a completat cunostintele studiind harti, navigatie si astronomie in timpul calatoriilor pe care le-a facut ca matelot. Aceste calatorii l-au purtat prin Marea Mediterana si probabil pana in Anglia si Islanda. De-a lungul anilor, si-a dezvoltat o pasiune pentru explorare si a devenit convins ca Pamantul este rotund, ceea ce era un concept relativ nou pentru vremea aceea.

Columb a fost inspirat de lucrarile lui Paolo Toscanelli, un cartograf italian care a propus ideea navigarii spre vest pentru a ajunge in Asia. Toscanelli a calculat ca distanta dintre Europa si Asia ar fi mult mai scurta decat in realitate, estimare care a influentat planurile lui Columb.

Aventura spre Vest si sprijinul regilor spanioli

In 1484, Columb a prezentat pentru prima data planurile sale de a naviga spre vest pentru a ajunge in Asia regelui Portugaliei, Ioan al II-lea. Totusi, propunerea sa a fost respinsa de catre comisia regala, care considera ca distanta era mult mai mare decat sustinea Columb. In ciuda acestui esec, Columb nu a renuntat si a decis sa caute sprijin in alta parte.

In urmatorii ani, Columb si-a incercat norocul la mai multe curti europene. A ajuns in Spania in 1486, unde a primit in cele din urma sprijinul regilor catolici Ferdinand de Aragon si Isabella de Castilia. Dupa o perioada de negocieri, regii au fost de acord sa finanteze expeditia lui Columb. Contractul semnat, cunoscut sub numele de Capitulatiile din Santa Fe, ii oferea lui Columb titlurile de Amiral al Oceanului, vicerege si guvernator al noilor teritorii pe care le-ar fi descoperit, precum si o parte din profiturile realizate.

Cu ajutorul regilor spanioli, Columb a reusit sa obtina trei nave: Santa Maria, Pinta si Nina. Acestea au fost echipate si aprovizionate corespunzator pentru calatoria lunga si periculoasa care urma. Pe 3 august 1492, flota lui Columb a pornit din portul spaniol Palos de la Frontera, in cautarea unui nou drum spre Indii.

Descoperirile lui Columb in Lumea Noua

Zilele de navigatie au fost lungi si dificile. La bordul navelor, echipajul a indurat conditii meteorologice extreme, lipsa de alimente proaspete si temeri constante legate de necunoscut. Dupa o calatorie de aproximativ doua luni, la 12 octombrie 1492, echipajul lui Columb a ajuns in ceea ce este astazi cunoscut sub numele de Bahamas, pe o insula pe care a numit-o San Salvador.

Columb era convins ca a ajuns in Asia, mai specific in insulele din apropierea Chinei sau Indiei, pe care le numea „Indii”. Aceasta greseala geografica a dus la denumirea indigenilor americani drept „indieni”, un termen care a fost folosit timp de secole.

In timpul primei sale expeditii, Columb a explorat mai multe insule din Caraibe, inclusiv Cuba si Hispaniola. El a fondat prima asezare europeana in Lumea Noua, La Navidad, pe insula Hispaniola. Din pacate, colonia nu a avut succes si a fost distrusa inainte de a se intoarce in Spania.

Descoperirile lui Columb au avut un impact major, deschizand era explorarii si colonizarii europene in America. Expeditia sa a avut mai multe consecinte importante:

  • 1. Deschiderea rutelor transatlantice: Calatoriile lui Columb au demonstrat ca este posibil sa navighezi peste Oceanul Atlantic, deschizand rute comerciale intre Europa si Lumea Noua.
  • 2. Schimbul Columbian: Aceasta perioada a dus la un schimb vast de plante, animale, alimente si tehnologii intre cele doua emisfere.
  • 3. Cresterea influentei spaniole: Spania si-a extins puterea si influenta in America, devenind una dintre cele mai mari imperii coloniale.
  • 4. Transformari sociale si economice: Descoperirile au dus la o explozie a comertului si la schimbari demografice semnificative in Europa si America.
  • 5. Impact asupra populatiilor indigene: Intalnirea cu europenii a avut consecinte devastatoare pentru popoarele indigene, inclusiv boli, conflicte si schimbari culturale fortate.

Viata ulterioara si expeditii suplimentare

Dupa succesul primei sale expeditii, Columb a realizat inca trei calatorii in Lumea Noua, in 1493, 1498 si 1502. In timpul acestor expeditii, a explorat mai multe insule din Caraibe si a ajuns pana in America de Sud, pe coasta Venezuelei. Cu toate acestea, Columb nu a reusit sa descopere o ruta directa catre Asia, obiectivul initial al calatoriilor sale.

In ciuda succesului primelor sale calatorii, Columb s-a confruntat cu dificultati politice si administrative. In timpul celei de-a treia expeditii, a fost arestat si trimis inapoi in Spania in lanturi, dupa acuzatii de proasta gestionare a coloniilor si abuzuri impotriva indigenilor. Desi a fost eliberat rapid si i s-au returnat onorurile, reputatia sa a fost afectata.

Ultima sa expeditie, realizata in 1502, nu a avut rezultate semnificative. Columb a explorat coastele Americii Centrale, dar datorita conditiilor meteorologice nefavorabile si problemelor cu navele, nu a reusit sa stabileasca colonii noi sau sa gaseasca o ruta catre Asia.

Dupa intoarcerea sa in Spania, in 1504, Columb a petrecut ultimii ani din viata traind in umbra faimei sale trecute. A murit pe 20 mai 1506, in Valladolid, avand credinta ca a descoperit un drum catre Asia, fara sa stie ca a ajuns de fapt pe un continent nou.

Controversele legate de descoperirile si actiunile lui Columb

Desi Cristofor Columb este recunoscut ca un pionier al explorarii, actiunile sale au generat numeroase controverse. In ultimele decenii, istoricii si publicul larg au reevaluat impactul descoperirilor sale, aducand in discutie aspecte mai putin cunoscute sau discutate.

Una dintre principalele critici aduse lui Columb este tratamentul brutal al populatiilor indigene. Documentele istorice indica faptul ca sub conducerea sa, colonistii au comis atrocitati impotriva locuitorilor nativi, incluzand sclavia, violenta si exproprierea fortata a pamanturilor.

O alta controversa se refera la revendicarile sale geografice si la falsa identificare a teritoriilor descoperite ca fiind parte din Asia. Desi Columb a calatorit de mai multe ori in Lumea Noua, nu a realizat niciodata ca a descoperit un continent nou, iar informatiile sale au fost inexacte si confuze.

Rapoartele sale au contribuit la mituri si confuzii geografice care au persistat multe decenii. Chiar si numele Americii nu provine de la Columb, ci de la Amerigo Vespucci, un alt navigator care a explorat coastele Americii de Sud si a sustinut ideea ca teritoriile descoperite nu apartineau Asiei.

In ciuda controverselor, Columb a ramas o figura centrala in istoria explorarii, iar impactul calatoriilor sale este recunoscut pe plan mondial prin:

  • 1. Sarbatoarea Columbus Day: In Statele Unite, ziua lui Columb este celebrata anual in a doua luni din octombrie, desi exista miscari care promoveaza inlocuirea acestei sarbatori cu Ziua Popoarelor Indigene.
  • 2. Recunoasterea internationala: Columb este omagiat prin numeroase statui si denumiri geografice, precum Columbia, Districtul Columbia si Columbia Britanica.
  • 3. Mostenirea culturala: Columb a devenit un simbol al curajului si determinarii, desi perceptia asupra actiunilor sale a evoluat de-a lungul timpului.
  • 4. Impactul asupra cartografiei: Expeditia sa a schimbat hartile lumii, determinand o revizuire fundamentala a intelegerii geografiei globale.
  • 5. Dezbateri academice: Viata si actiunile lui Columb sunt subiecte de discutie in cercetari istorice si dezbateri contemporane, reflectand complexitatea mostenirii sale.

Mostenirea lui Cristofor Columb in contextul actual

Astazi, mostenirea lui Cristofor Columb este privita cu ambivalenta. Pe de o parte, este recunoscut ca un simbol al curajului si inovatiei, avand un rol crucial in deschiderea unei noi ere a explorarii si a schimburilor culturale. Pe de alta parte, actiunile sale sunt criticate pentru impactul devastator asupra populatiilor indigene si pentru rolul sau in colonizarea agresiva a Lumii Noi.

In contextul actual, dezbaterile despre Columb reflecta dialogul mai amplu despre colonialism, drepturile indigene si interpretarea istorica. Multe comunitati indigene vad in Columb un simbol al opresiunii si al pierderii culturale, iar aceasta perspectiva a condus la solicitari pentru reevaluarea modului in care este comemorat.

Un exemplu de aceasta schimbare este miscarea pentru inlocuirea Columbus Day cu Indigenous Peoples’ Day in Statele Unite. Aceasta initiativa recunoaste si celebreaza contributiile si rezilienta popoarelor indigene, oferind o perspectiva mai echilibrata asupra istoriei.

Institutiile culturale si educative, precum Muzeul National de Istorie Americana, incearca sa prezinte o viziune mai nuantata asupra lui Columb, integrand perspectivele indigene si discutand impactul expansiunii europene asupra Lumii Noi.

In concluzie, Cristofor Columb ramane o figura istorica complexa si controversata. Descoperirile sale au schimbat cursul istoriei, dar mostenirea sa este una amestecata, reflectand atat realizari impresionante, cat si consecinte devastatoare. Dialogul contemporan privind rolul sau in istorie continua sa evolueze, oferind oportunitati pentru o intelegere mai profunda si mai echilibrata a trecutului.

admin.incerc
admin.incerc
Articole: 1163